Cumartesi, Şubat 02, 2008

Torre Velasca




Başımın belası Torre Velasca, yani Velasca Kulesi. Kendisi üzerine bir tasarım projesi yapmamız gerekiyor. Ne içerik belli, ne format. Sadece bir proje yapmamız bekleniyor. Alışmışız her ayrıntının bize söylenmesine, şimdi bu bilinmeyen proje beni darlıyor. Peki nedir, ne değildir bu Velasca? Nerdedir ve nasıl bu kadar meşhur olmasına rağmen ben onu gökdelensiz, hatta apartmansız Milano şehrinde bugüne kadar görmemiş olabilirim?

Kendisi Doumo'ya 10 dakika yürüme mesafesinde olup, Piazza Velasca'dadır. 1954 yılında BBPR isimli mimar topluluk tarafından yapılmıştır. Modern İtalyan mimarisinin ilk örneklerindendir. Milano'nun ufuk çizgisinde Doumo ile ayakta duran az sayıdaki yapıdan biridir. Aslında insanların estetik unsur zannettiği ayrıntıları, hep fonksiyoneldir. Hem konut, hemde ticari amaçlar için kullanılmaktadır ilk günden beri. Modern olmasına moderndir ama tarihi ayrıntılardan tamamen kopuk değildir, tipik İtalyan ortaçağ kalesine yaptığı gönderme dolayısıyla. Kendisini insanlar genellikle mantara benzetir, vs vs..

Amerikalı ve Makedon iki grup arkadaşımla harikalar! yaratacağımızı umuyorum bu projede. Bu durumda, ben yarın bu konu üzerine biraz ağırlık versem tam süper olacak ..

Hiç yorum yok: