Pazar, Şubat 03, 2008

Venedik Maske Festivali

Bu sene 25 Ocak - 5 Şubat tarihlerinde gerçekleşen Venedik Festivali'ne gitme şerefine de bugün eriştik. Gerçekten de sokaklar binlerce maske takmış, kostüm giymiş insanla doluydu ama bizim gibi bu eğlenceyi görmeye gelen turist sayısı da hiç fena değildi. Bizde istasyonun yanından başlayarak bıraktık kendimizi kalabalığın arasına, aktık gittik Venedik'in dar sokaklarında.


Öncelikle "Hare Krishna Hare Rama" ezgilerine kulak verdik, günümüzün en büyük atraksiyonu olması dolayısıyla onların arasına karıştık. Çok renkli, çok mutlu, çok kalabalık bir topluluktu. Beyaz kumaşlar giymiş, ellerinde zilleri, yüzlerinde boyaları, dağıttıkları hindistancevizli tatlılarıyla Venedik Karnavalına canlılık kattıklarını düşündüm yol boyunca. Eve gelince öğrendim ki, Krishna'ya tapan dini bir grupmuş kendileri.
Türkiye'de de varlarmış. (harekrishnaturkey)

Onlardan ayrılınca, Rialto köprüsünün yanından geçtik yağan yağmurla. S. Marco meydanında "Sensation Show'una da göz ucuyla baktıktan sonra. Gondollara doğru yürüdük. Yağmur baya bastırınca, ayaklarımız su içinde kalıp içimizi dondurunca, dönme vaktinin geldiğine karar verdik. Maskelenip 12lere kadar çılgınca maskeli insanların aralarına karışma hayalim biraz suya düştü ama mazeretim vardı bugün, uykusuz ve yorgundum.

Ek bilgi olarak...
Festival;,

. Eskiden Venedik halkı bu maskeleri sadece festival günlerinde değil, belli başlı farklı zamanlarda da kullanırlarmış. Bu el yapımı eserleri kullanırken amaçları tanınmamakmış, mahremiyetlerini belli zamanlarda korumak adına. Bu maskelerinde bir çok çeşitleri varmış; mesela Bauta, Moreta, Gnaga, Pantalone..

Bauta;

. Bauta, hem kadin hem erkekler tarafindan farkli farkli durumlarda kullanilirmis. Tiyatroya gidecek evli kadinlar icin bir zorunlulukken, evlilik cagindaki genc kizlarin kullanmasi da yasakmis.
. Bu beyaz maskelere larva denilirmis, muhtemelen maske ya da golge/hayalet anlamina gelen ayni latince kelimeden dolayi. Ayrica, bu maske kisinin maskeyi cikartmadan yiyip icmesine de izin verirmis.
. Rahip ve rahibelerin ask maceralarini gizlemek adina da maskeleri kullandiklari gibi bir soylentide yok degilmis:).

1 yorum:

Gözde Otman dedi ki...

yaa ahhlama ama..
gitmek mi istedi canın?
boşver, o kadar güzel değildi zaten. havada kötüydü, hiç bişi anlamadık. başka zaman beraber gideriz, hava güzel olur, süper fotolar çekeriz;)